Muharrem ayı Hicri yılın ilk ayı olup bu ayın birinci günü “Hicri yılbaşı’dır.”

Yine bu ayın 10. günü de “Aşure günü’dür.”

Aşure günü çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve bu sebepten “kutsal” sayılmaktadır.

Bu yıl Aşure günü 20 Eylül Perşembe gününe denk gelmektedir.

Biz de bu özel günler dolayısıyla muharrem ayını ve aşure’yi konuşalım istedik.

Aşure gününün tarihçesi ve yaşanmış önemli olaylar:

- Hz. Adem'in işlediği günâhtan tövbe etmesi ve tövbesinin kabul edilmesi günüdür.

- Hz. İdris canlı olarak göğe yükseltilmiştir.

- Hz. Nuh'un gemisi tufandan kurtulmuştur.

- Hz. İbrahim'in ateşe atılması ve mucizelerle kurtulması bugüne denk gelmektedir.

- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması yine aşure gününde olmuştur.

- Hz. Eyyub hastalıklarından kurtulmuştur.

- Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçişi İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması yine bugündür.

- Hz. Yunus balığın karnından çıkmıştır.

- Hz. İsa'nın ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi de bugündür.

- Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde  Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir.

“Kerbela Olayı” ya da “Kerbela katliamı” denilen bugün de Peygamber torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şehit edilmesi İslam Dünyası'nda “matem” havası içerisinde anılır.

Bugün vesilesiyle aşure tatlısı yapıp dağıtmak yaygın geleneklerden biridir.

Biz de bugün bu geleneğe uyarak aşure yemeğinin tarifini yapmak istedik.

Malzemeleri:

1 su bardağı nohut,

1 su bardağı kuru fasulye,

3 su bardağı aşurelik buğday,

1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık,

1 su bardağı fındık içi,

1.5 su bardağı doğranmış kayısı,

1 su bardağı kuru üzüm,

Yarım su bardağı kuş üzümü,

Yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu,

1 su bardağı küp doğranmış elma,

4 su bardağı toz şeker,

1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı),

Az miktar tuz.

Aşure yapmak için; Bir gece önceden fasulye ve nohut aynı kapta ıslatılır. Bir gece önce buğday yıkanıp sıcak su ile ıslatılır.

Ertesi sabah fasulye nohut düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday da aynı şekilde haşlanır.

Meyveler bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatılır.

Büyük bir tencereye pişen malzemeler birlikte konulur.

Suyu yetersizse sıcak su eklenir.

Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, bir çimdik tuz ve şeker atılır. Karıştırılır, 5-10 dk daha kaynatılıp ocak kapatılır.

Eğer daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız 2 kaşık buğday nişastasını az suda eritip kaynayınca ilave edebilirsiniz.

Birazda süsleyelim:

En çok kullanılan yöntem nar ile süslemektir.

Fındık, ceviz kırığı, Antep fıstığı ile de süslenebilir.

Hindistan cevizi, kuru üzüm tarçın kullanarak da süsleyebilirsiniz.

Bunlardan bir kısmını koyup koymamak sizin tercihinize bağlı ama mutlaka bu “kutsal yemeğe” duanızı ve sevginizi katmalısınız.

Afiyet olsun...