Sabah Saatlerinde Yürüyüş Yapmak Depresyonu Önlüyor! Sabah Saatlerinde Yürüyüş Yapmak Depresyonu Önlüyor!

İlaç erişiminde yaşanan zorluklar, Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de ciddi bir sorun haline gelmiş durumda.

Döviz kurlarındaki artışın ardından yaşanan ilaç krizi, özellikle organ naklinde kullanılan ilaçların yanı sıra göz sağlığı için önemli olan ilaçların da piyasadan çekilmesine neden oldu. Göz damlası, göz tansiyonu, astım, KOAH, epilepsi, migren, parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliği, hastaların sağlık durumlarını ciddi şekilde etkiliyor.

GAZİANTEP'TE İLAÇ KRİZİ: HASTALAR ECZANE ECZANE DOLAŞIYOR

Son dönemde birçok ilaç firmasının Türkiye piyasasından çekilmesi, ilaç krizini daha da ağırlaştırdı. Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, Türkiye'de her 20 ilaçtan birinin bulunmadığını vurgulayarak, vatandaşların ilaçlara erişiminde yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz

20'YE YAKIN İLAÇ TÜRKİYE PİYASASINDAN ÇEKİLDİ

Şu ana kadar 20'ye yakın ilaç Türkiye piyasasından çekilmiş durumda ve bu sayının artmasından endişe edildiğine dikkat çeken Yılmaz, özellikle kanser tedavisi ve organ nakli gibi hayati öneme sahip ilaçların piyasadan çekilmesinden endişe duyduklarını kaydetti.  Yılmaz, mevcut ilaç fiyatlandırma sisteminin yetersiz olduğunu ve acilen düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

YERLİ İLAÇ SANAYİSİNİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR

Eczacı Bülent Yılmaz, Türkiye'nin yeni ilaç molekülleri konusunda sıkıntı yaşadığını belirterek, özellikle önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların piyasadan çekilmesinin krizi derinleştirdiğini ifade etti. Yılmaz, ilaç fiyatlarının maliyet esaslı belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, yerli ilaç sanayisinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Muhabir: Bahri Uçar