​​​​​​​Evim Binevler Mahallesindeki Uğur Okullarının tam karşısında; balkonum okulun bahçesine bakar. Eskiden burası Fırat Koleji idi, sonra birkaç el değiştirip sonunda Uğur Okullarına geçti. Yani özel bir eğitim müessesesi.

Eğitim müessesi dediğime bakmayın; haftanın iki günü çengi çalgı var...

Okullar yaz tatiline giriyor. Her okul kendi bünyesinde “yılsonu etkinlikleri” yapmak için kendince gayret gösteriyor. Elbette, bir yıl boyunca derslerden yorulan çocuklar, yılsonu eğlenceleri de yapsınlar ve bazı yeteneklerini geliştirsinler. 

Ama öyle olmuyor. “Yılsonu etkinliği” adı altında gelenek ve göreneklerimizle asla örtüşmeyen, değer yargılarımıza tamamen ters, birçok velinin de asla tasvip etmediği işler oluyor okullarda. Fakat ne hikmetse herkes suskun!

Lise çağlarını düşünün; 16, 17 yaşlarındaki kızlı erkekli gençlerin, bir öğrenciye yakışmayan kıyafetlerle okula değil de diskoteğe gider gibi bu etkinliklere katılmalarını hangi eğitim sistemi tasvip edebilir?

Dün, Uğur okullarında öğleden sonra etkinlik provaları başladı. Okulun geniş bir spor salonu ve bahçesi olmasına rağmen tüm hoparlörler dışarıda ve müzik sesinden bütün mahalle inliyor. 

Akşam üzeri asıl program başladı. Bangır bangır bağıran hoparlörlerden üçüncü sınıf karga sesli bir diskotek şarkıcısı cırtlak bir müzik eşliğinde var gücüyle bağırmaya başladı. Akşam ezanı okundu rezalet devam ediyor, Yatsı ezanı okundu rezalet yine devam ediyor. Ne ezana, ne namaz kılana, ne kuran okuyana, ne hastaya ne uyuyan çocuğa, ne yaşlıya ne de yaslıya saygının ve düşüncenin zerresi yok. Ayrıca okulun hemen bitişiğinde taziye evi bulunuyor.

Polisi arayıp durumu bildirdim; sanırım başka mahalle sakinleri de polisi ve zabıtayı arayıp şikayetçi olmuşlar. Biraz sonra polis arabası geldi, ama değişen bir şey olmadı. Saat 11’kadar bu tepinme seslerini dinlemek zorunda kaldık.

Sabah öğrendim; ilgili makamdan gece 11’e kadar izin almışlar. Bizim kimsenin etkinlik yapmasına itirazımız yoktur. Ancak çevreyi rahatsız edecek bir pervasızlığa da tahammülümüz olamaz. İnsan çevresine karşı biraz düşünceli davranır, diğer insanların haklarına da saygı duyar. Böyle bir okul yönetiminin yetiştirdiği öğrenciden ne olur? Velilerin olaya bir de bu pencereden bakmaları gerekir.

Ayrıca kendi adıma; bir yıl boyunca o okulda verilen bilgiler bu gibi gösterilerle olumsuz yöne evriliyor. Eminim o gece tüm mahalle sakini o okulun müdürüne “Senin yetiştirdiğin öğrencinin de senin de hacmin ve boyutun bu kadarmış” dediğine eminim. Tabi ben daha başka şeyler de söyledim…

Böyle etkinliklere izin veren yetkililerin de desibel sınırı getirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.