Kimyasal silah kullandı diye Esed'in kafasına füze yağdıran İngiltere'nin sicili ne kadar temiz? Şunu bilelim ki İngilizler yeryüzünün en zalim düşmanlarıdır...

*

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere esir düşen askerlerimiz olmuştu. Bu askerlerden bir kısmı Mısır'ın İskenderiye şehri yakınlarında bulunan Seydibeşir Usare kampına hapsedilmiştir. Kampın tam adı Seydibeşir Kuveysna Osmanlı Useray- i Harbiye kampı idi.

*

Bu kampta 1918 de Filistin cephesinde esir düşen 16 ncı tümenin 48 inci alayına bağlı Osmanlı askerleri tutuyordu. Mehmetçiklerimiz 12 haziran 1920 ye kadar iki yıl boyunca her türlü işkence, eziyet ağır hakaret ve aşağılamaya maruz kaldılar.

*

Bunun bir nedeni de Ermenilerdi. Çünkü kampta Türkçe bilen Ermeniler tercümanlık yapmış ve yalan yanlış çevirilerle İngiliz komutanları azılı Türk düşmanı haline getirmişlerdir. Savaş bitmişti ancak, kamptaki ağır koşullar nedeniyle ölenler dışında binlerce Osmanlı askerini teslim etmek İngiliz'in işine gelmiyordu. Çünkü olası yeni bir savaşta bu askerlerin yeniden karşılarına çıkabilecekleri Ermeniler tarafından İngilizlerin beynine işlenmişti.

*

Çözümü toplu katliam da bulunan İngilizler, askerlerimizi mikrop kırma bahanesi ile süngü zoruyla dezenfekte havuzuna soktular. Ancak suya normalin çok üzerinde krizol maddesi katılmıştı.Mehmetçik da ayağını soktuğunda havuza aşırı krizol maddesi nedeniyle yanıyordu. Bu nedenle girmek istemiyor ve hemen çıkmak isteyen askerlere İngiliz askerleri dipçik darbeleriyle havuzdan çıkmalarına izin vermiyordu.

*

Her ne kadar gelen suya başlarını sokmak istemeyen mehmetçik bu kez İngilizler havaya ateş etmeye başlayınca askerlerimiz ölmemek için çömelerek başlarına suya soktular.Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu! çünkü gözleri yanmıştı ve kör olmuşlardı.Dışarı çıkanların halini gören sıradakilerin direnişi de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz kör oldu...

*

Bu vahşet 25 mayıs 1921 tarihinde TBMM de görüşüldü. Milletvekilleri Faik ve Eşref beyler bir önerge vererek Mısır'da esirlerin, krizol banyosuna sokularak 15000 vatan evladının gözlerinin kör edildiğini bunun faili olan İngilizlerin cezalandırılması için TBMM'nin teşebbüse geçmesini istediler. Tabii ki yeni kurulan devletin bin bir türlü sorunu vardı, ayrıca İngilizlerden bunun hesabını soracak durumda değildi.

**

İngilizlere esir düşen ve Seydibeşir kampında 3 yıl kalan Karamanlı bir Türk subayının bu kampta tuttuğu günlüklerden bir alıntı ve bu günlük bir başka Karamanlı olan Ahmet Duru tarafından kitaplaştırılmıştır. "Katran Kazanında Sterilize" adıyla 2004 yılında temmuz ayında okullarına sunulan kitapta bu olay Seydibeşir kampında yaşanan insanlık dramı ve vahşetler yer almaktadır.

*

Seydibeşir de 15 bin türk askerinin gözlerinin kör edilmesi ile ilgili soru önergesi zamanın Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından yanıtlanmış ve kısaca 4 mayıs 1919 da gönderilen bir belgeye göre esir düşen ve İzmir'e geri dönebilen askerler arasında 303 askerin kör olarak döndüğü belirtilmiş.

*

Seydibeşir başlı başına insanlık suçudur. Esir askerlerimize yapılanları unutmadık, unutmayacağız. İngilizlerin esir düşen askerlerimize neler yaptıklarını kısmen de olsa "Kut'ul Amare Mehmetçik dizisinde görüyoruz....