AK Parti’nin "esnek dar/daraltılmış bölge" adını verdiği yeni bir seçim modeli üzerinde çalışmalar yaptığı kulislerde konuşuluyor.
*
Buna göre, beş milletvekiline kadar olan illeri tek bölgeye, sonrasındaki her beş milletvekili için ise ayrı bir seçim bölgesi öngören yeni bir düzenleme gündeme gelebilir.
*
Örneğin; 20 milletvekili olan bir ilde iki seçim bölgesi bulunuyor.
Eğer “esnek daraltılmış bölge” uygulamasına geçilirse,bu seçim bölgesi her 5 vekile bir bölge düşeceğinden 4 bölgeye ayrılmış olacak. Bu durumda 3 bölgeli iki il olan İstanbul 20, Ankara ise 8 bölgeye ayrılacak.
*
Ancak bu model uygulanırsa her beş milletvekiline bir bölge düştüğünden baraj da doğal olarak %20’ye çıkacak. Bunun en olumlu tarafı ise seçmenin kendi bölgesinden seçilen vekili daha yakından tanıyor olması ve oyunu buna göre kullanmasıdır.
*
AK Parti’nin dün yapılan MYK toplantısı sonrası Sözcü Ömer Çelik’in yaptığı açıklama da gösteriyor ki, Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler Ekim ayında, yani yeni yasama yılında Meclisin gündemine gelecek.
*
Ancak, aslında her partinin istediği düzenleme, getireceği yenilikler açısından bazı partileri tedirgin edeceğinden değişikliler üzerinde yapılacak tartışmaların oldukça renkli geçeceğini tahmin etmek zor değil...