Ekonomideki durgunluk devam ediyor. Antep tabiriyle piyasa "ölümsek"; yani ne öldürüyor, ne de güldürüyor. Millet "İyi olur zaar" diye umutla umutsuzluk arasında gidip geliyor.
*
Piyasayı canlandırmak için hükumet bazı tedbirler alıyor. Konut kredi faizleri düşürüldü, otomotiv kredileri de aşağı çekildi; bunlar olumlu gelişmeler. Ancak geri planda “birilerini kurtarma” çabası da gözlerden kaçmıyor.
*
İstanbul'a Newyork'taki gibi bir finans merkezi yapılacaktı, ama işler iyi gitmedi. Şimdi Varlık Fonu projeyi devralıyor. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, projeyi “stratejik yatırım” ilan ederek İstanbul Finans Merkezi projesine ortak olduklarını açıkladı.
*
TVF, Projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralacakmış!
*
Bu 1,67 milyar para Ağaoğlu, İntaş ve YDA’ya ödenecek. İş dünyasında Tepki büyük. Ayrıca “Stratejik yatırım” tanımlamasına itirazlar var. Açıkçası kamu kaynağı kullanılarak bu üç firmayı kurtarılıyor.
*
Eğer firma kurtarmak bir devlet projesiyse bu hak sıkıntıda olan başka firmalar için de kullanılmalıdır. Ayrıcalıklı davranışlar zaten zayıf olan güveni daha da zayıf hale getiriyor...