Türkiye’nin Milli Denizaltı Projesi kapsamında Reis Sınıfı 6 denizaltı inşa ediliyor. Projenin ilk denizaltısı olan Piri Reis'in inşaatına 8 Ekim 2015'te başlandı. 25 Şubat 2018’de ise Murat Reis’in ilk kaynağı atıldı. Şu an yapımları devam eden Piri Reis, Hızır Reis, Murat Reis denizaltılarını, Aydın Reis, Seydi Ali Reis ve Selman Reis denizaltıları takip edecek.
*
Torpido karşı tedbirlerinden bilgi dağıtım sistemine, data link sisteminden entegre muhabere sistemine, su altı telefon sisteminden, su altı solunum havası izleme sistemine kadar birçok sistemin milli imkan ve milli girişimlerle üretildiği projede TÜBİTAK, ASELSAN ve HAVELSAN'ın birikim ve tecrübeleri yoğun bir şekilde kullanılıyor.
*
Bu denizaltıların bazı teknik donanımlarını şimdilik Almanya'dan ithal etmek durumundayız. Buna bağlı olarak Alman Ekonomi Bakanlığı’nın aktardığı verilere göre, 2017 senesinde basınçölçer cihazlarının yanı sıra sualtı dedektör parçaları ve denizaltı dinleme cihazı ile hayat kurtarma sistemi için kullanılacak kabloların Türkiye'ye ihraç edilmesine izin verildi.
*
Bazı parçaları da Thyssen, Krupp Deniz Sistemleri firmasından ithal ediyoruz. Bunlarında ihracına izin verildi.