Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü.
*
7.4 büyüme elbette istihdam sağlamak açısından önemlidir. Ancak büyüme ile birlikte cari açık da büyüyerek 57 milyar dolara ulaşacak.
*
Çok özet olarak; büyüme sürdürülebilir bir seviyeye çekilerek örneğin 5,5-6 arasına, bütçe üzerindeki cari açık baskısı dengelenebilir hale getirilmelidir.
*
Cari açığı tetikleyen önemli dört etken; yükselen petrol fiyatları, kontrol altına alınamayan dolar, katma değeri düşük üretim ve lüks/fuzuli ithalat
*
Yeniden diriliş yaşayan Türkiye'nin daha disiplinli bir ekonomik programa ihtiyacı var diye düşünüyorum..
**
Tüm bunların yanında tasarruf bilincimizi daha da gelişmeye ihtiyacı var. Her yıl yeni araba, her 6 ayda yeni bir cep telefonu vb. gibi ithalata dayalı ürünlere olan alakamızı da vatandaşlar olarak gözden geçirmek durumundayız. Böylece devletimize yardımcı olmalıyız.
*
Peygamberimiz: “ Malın bir kısmını kendin için tut. Bu senin için daha hayırlıdır. İktisat ve tutuma riayet edeni Allah zengin kılar. İsraf ve sefahate dalanı da fakir kılar. İktisada riayet eden yoksulluk görmez, her işinizde iktisat yolunu tutunuz ” buyurmuştur.