BİR

Kazanmanın da kaybetmenin de mümkün olduğunu bilerek başlayın. Ekonomik olarak zarara uğrayınca, canavara dönüşüp el altından para götürmeye kalkışmayın! Zarar ve kâr varsa ticarettir zaten, yoksa sıkıntı vardır!

 

İKİ

Zan ile hareket ederek, beyaza siyah demeyin.Unutmayın ki şeytan arabozuculuk için kalbinizi avuçlarının içine almıştır. Ve sakınılması gereken zan, bir süre sonra bizim tek gerçeğimiz olabilir!

 

ÜÇ

Başka insanları işinize mümkün olduğu kadar karıştırmayın. Şeytanı çoğu zaman çağıran başkalarının sözleridir!

 

DÖRT

Şeffaf olun! Yaptığınız harcamaları sözle değil, belgeyle ispat edin! Yoksa bir süre sonra karşı tarafın kötü düşünmesine sebep olursunuz! Biri hakkında kötü düşünmek, elbetteki doğru bir şey değildir. Lakin birilerini kötü düşündürmemek de en az onun kadar önemlidir!

 

BEŞ

Ticarette  hakperest olun. Akrabalarınızın, size menfaati olanların tarafını tutmayın. Acı da verse, cebiniz de yansa, doğrunun ve doğruların yanında durun! Ticaret kanla veya kabile ile sürdürülecek bir şey değildir!

 

ALTI

Ticaret romantik bir eylem değildir. İşinizi yaparken bir sevgiliye yaklaşır gibi yaklaşmayın. Adaleti es geçmeden, hakkınızı yedirmeden devam edin!

 

YEDİ

Yeri ve zamanı geldiğinde milyardan vazgeçin ama yine zamanı geldiğinde liranın hesabını sorun!

 

SEKİZ

Beraber yola çıktığınız insanlara dikkat edin. İnsan sevdiği, değer verdiği insanlarla yola çıkar. İşte tam burada dikkat edilmesi gereken şudur: Birini sevmek, ona değer vermek ile ticareti aynı kefeye koymayın, yoksa kaybedersiniz!

 

DOKUZ

Güvenmediğiniz insanlarla asla yola çıkmayın. Güvenerek çıkılan yolun sonunda, bir süre sonra, "Ben aslında sana güvenmemiştim." gibi Allah’ı unutmaşçasına cümleler kurmayın!

 Güvendiyseniz de muhatabınızın yaptığı yanlışlardan emin değilsiniz,yani isbata muktedir değilseniz, kalpleri yaratmış gibi emin cümlelerle konuşmayın!

 

ON

Her türlü bilgiyi öğrettiğiniz evlatlarınıza ticareti de öğretin. Çünkü o da dindendir. Ölünceye dek bakkalda, manavda,kursta vb her yerde onun ticaretin içinde olduğunu bilin! Ticaret en az okul sınavları kadar önemlidir emin olun!

 

ON BİR

Hesabı yaparken, birgün en doğru zannettiğiniz hesaplardan bile hesaba çekileceğinizi unutmayın! Helalleşebilirseniz mutlaka helalleşin! Allah'ı, hesabınızdan gayrı görmeyin!

 

ON İKİ

Hesapta haddi aşmak karşıdakinin kanını, canını, geleceğini içmektir. "Bir şey olmaz." felsefesi çok şey oldurur!

 

ON ÜÇ

İşinizi mutlaka ama mutlaka belgeli bir şekilde yapın! En sevdiğiniz insanlar bile, para söz konusu olunca şirazeden çıkabilirler. Paranın sıcağında, imanını şeytanın kucağına vermeyecek çok az insan vardır! Kayıtları, alınanları verilenleri mutlaka not edin ve belli bir süre ortadan kaldırmayın. Yeri ve zamanı geldiğinde lazım olabilir! Ticaretin ana esası, evraktır denilebilir!

 

ON DÖRT

Dürüst olun!