-Eskilerin sık sık kullandığı bir söz var. Gidip gelmemek, gelip görmemek var. Bu günlerde bu sözü daha çok hisseder hale geldik.

-Günümüzde yaşamak, sağlıklı kalmak mucizelere bağlı bir hale geldi. Sabah evden çıkarken helalleşmek ve dargın ayrılmamak, bu sözü düşünmek, hatırımızdan çıkarmamak gerekiyor. Çünkü akşam eve döneceğimizin garantisi bulunmuyor.

-Geçenlerde Konya’da hastane de yaşanan olayda bir kişinin doktoru silahla vurması ve doktorun hayatını kaybetmesi bu yazıyı yazmama sebep oldu.

-İnsanların, hatalı gördükleri muhataplarına cezayı kendi elleriyle vermek istemeleri bedeviliktir, cehalettir. Bu orta çağdan kalma düşünceye sahip bir kısım insanımız bu düşünceden ne zaman vazgeçeceğini bilemiyorum.

-Kaldı ki bu şekilde yapılmasıyla ne kazanıldı. Muhtemelen öfkesine hâkim olamayan bu kişi, Hem dünyasını hem de ahiretini kaybetti. Bunun yanında Hem doktorun çocuklarını babasız bıraktı hem de kendisi canından oldu. Varsa kendi ailesinin bilhassa çocuklarının yıkımına sebep oldu.

-Son araştırmalar da Dünya çapında yapılan bir ankette, Türk insanının en öfkeli insanlar arasında Dünya da ikinci durumda olduğu ortaya çıktı. Bu ülkemiz açısından hem imaj kaybı olduğu gibi hem de işin bu boyutuyla yüzleşmek gerektiği ve bu gerçeği ele almanın önemini kavramanın gerekliliğidir. Bir atasözümüzde geçtiği üzere” Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır.” Bu belki de en az zararı anlatan bir atasözümüzdür. Velhasıl Öfkesine hâkim olamayan topluluklar başarıya giden yolda ilerleyemezler.

Sadece bu olay değil tabi. Terör, düğünlerde sıkılan kurşunlar, trafikte yaşanan magandalıklara da değinmek gerekiyor.

TERÖR

-Terör deyince aklımıza terör çetelerinin yaptığı bombalı silahlı eylemler geliyor. Bu konuda eylemler azalmış olsa da çok bedel ödediğimizi unutmayalım, yine de dikkatli olmak ve kolluk kuvvetlerine yardımcı olmamız gerekiyor.

DÜĞÜNLERDE SIKILAN SİLAHLAR

-Yıllardır bu konu hakkında uyarılar yapılıyor ve cezalar uygulanıyor olsa da önüne geçilemiyor. Bilhassa yaz günlerinde yapılan düğünlerde bu olumsuz davranışlar neticesinde ölümler devam ediyor. Masum insanların ölmesine sebep olan bu silahlı kişilerin düğünlere alınmaması gerekiyor.  

-Düğünlerde sıkılan silahların ne anlama geldiğini hala kavramış değilim. Şöyle bir varsayımım var. Geçmiş dönemlerde aşiretler güç gösterisi için böyle bir gösteri, gözdağı verebilirler, fakat bu dönemde bunun yapılması akla ve mantığa uygun gelmiyor. Bu arada maddi boyutunu da unutmamak gerekir. Sıkılan mermilerin yerine düğün sahibine maddi katkı sağlanması destek olunması daha doğru olacağında şüphe yoktur.

TRAFİK MAGANDALARI

-İçişler bakanlığının verilerine göre Trafikte 2015-2021 arasındaki can kaybımız 44.392 dir. Bu can kaybımız kırk yıllık terör kaybından fazladır.

Bu konu da çok uyarılar olsa da, azalmasına rağmen hatalar yapılmaya devam ediliyor. 

-Gelişmiş bir ülke, üretim, sosyal devlet ve sosyal ilişkilerin bütününün yanında, insanların refah durumu ile değerlendirilir. Tabi ki yapılan güzel uygulamalar yok değil. Fakat günlük hayatta bu güzel örnekleri daha fazla görmemiz gerekiyor. İnsanımızın hayatı bu kadar ucuz olmaması gerekiyor. Vesselam.