Araştırmacılar, vefat eden kişilerin özelliklerini taklit edebilen ve "ölübotlar" olarak bilinen yapay zeka sohbet robotlarının, hayatta kalanlar için ciddi psikolojik riskler taşıdığına dikkat çekiyor.

Cambridge Üniversitesi'ndeki etik uzmanlarının yaptığı bir çalışma, vefat eden kişilerin karakterlerini taklit edebilen "ölübotlar" adı verilen yapay zeka sohbet robotlarının, hayatta kalan yakınlarını ve arkadaşlarını korumak için güvenlik önlemleri gerektirdiğini ortaya koydu.

Bazı yapay zeka firmaları, müşterilerine ölen sevdiklerinin dilini ve kişilik özelliklerini simüle etme imkanı sunmaya başlamış durumda.

Leverhulme Centre'dan Dr. Tomasz Hollanek, "Dijital ölüm sonrası yaşam hizmetlerinin, sadece yeniden yaratılan kişilerin değil, aynı zamanda bu simülasyonlarla etkileşime giren kişilerin haklarını ve rızasını göz önünde bulundurması çok önemli. Bu hizmetler, kaybettikleri kişilerin gerçekçi yapay zeka replikalarından istenmeyen dijital rahatsızlıklara maruz kalan insanlara büyük sıkıntı verme riski taşıyor. Özellikle zor zamanlarda ortaya çıkabilecek potansiyel psikolojik etkiler yıkıcı olabilir," dedi.

Bu bulgular, Philosophy and Technology dergisinde 'Griefbots, Deadbots, Postmortem Avatars: on Responsible Applications of Generative AI in the Digital Afterlife Industry' başlıklı çalışmada yayımlandı.

Çalışma, ölü kişilerin dijital benzerliklerini kullanarak aile ve arkadaşlarına mesaj ve reklamlarla spam göndermek için yapay zeka sohbet robotlarını nasıl kullanabileceklerini açıklıyor. Araştırmacılar, böyle bir durumun ölüler tarafından takip edilme hissi yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.