Ayasofya'nın ilk ibadete açılması ile Halifelik makamı Osmanlı'ya geçmiştir.Geçtiğimiz günlerde bir derginin kapak konusu yaptığı "Halifelik şimdi değilse ne zaman" başlığı ile yeniden gündeme gelen halifelik söylemleri tarafları hareketlendirdi. Bilinç altındaki laik anti-laik pusu bekleyişleri mevzii almaya başladı.

Olayı bizim taraftan değerlendirirsek halifelik geldi diyelim.Peki slogan yada birleştirici unsur ne olacak? Gerçekten din ve iman birliği sağlanır mı ? Bu zihne sahip alt yapı var mı ? Bugünün halifesi nasıl birisi olacak ulusal mı ümmetçi mi? Ümmet halifeliğin bırakıldığı yerde mi? Halife hangi milletten olacak? Türk mü, Arap mı? Kral Salman ne der? Sisi ne der? Memlüklerin izini sürebilir.Araplar Kureyş soyundan gelmeyen birisini halife kabul ederler mi? Çünkü Avrupalılar özellikle de Halifeliğin kaldırılmasında baş aktör İngilizler ve keşif kolu ajanlar bu durumu özellikle Arapların kulağına fısıldayacaktır .

Biat nedir, ulu'l -emre itaat nedir bilmeyen Z kuşağı gençlik, elinin altındaki dijital akıştan her türlü fetvaya anında ulaşan, bir yığın olumlu yada olumsuz bilginin içinde kıvranan bu gençlik bir kişinin otoritesini kabul edecek mi? Haydi toparlanın müslümanlar, sömürgeciliğe karşı direniş hareketi başlatıyoruz denildiğinde kaç kişi toplanır? Coğrafyanın kaderi ortada.

Halifelik müslüman topraklarda kuvvey-i ruhaniyye etkisi gösterip Avrupa'ya korku etkisi yapar mı? Halifelik ünvanı, devlet başkanlığı, Kral ünvanlarının önüne geçer mi? Günümüzde Müslümanların toplandığı ve geçer mi? Günümüzde Müslümanların toplandığı ve tek birliğin sağlandığı Mekke ve Medine'ye Hadimü'l - Harameyni'ş Şerifeyn' i hac ibadetlerinin daha özgür yapılabilmesi ve bu iki şehrin Arabistan yönetiminden özerk olması için yapılacak çağrı tutar mı? Haccın kontrolü halifelikte olur mu?

Kudüs müslümanların kontrolüne geçer Mescid-i Aksa'da özgürce namaz kılınır mı? İsrail bundan sonra tek bir Filistin'in kılına bile dokunmaya cesaret edebilir mi? Doğu Türkistan'daki Çin zulmü biter mi? İslam ülkelerine huzur, güven birlik beraberlik gelir mi? Gençler dijital ve özgür yaşamı bırakıp cihada gider mi? Hindistan'ın İngiliz valisi Lytton' un İngiltere Başbakanı Benjamin Disraeli'ye gönderdiği mektubundaki gibi korkacaklar mı? Şöyle der mektupta: "Eğer otuz bin Rus sınırı geçip de bize saldırırsa Hindistan Müslümanlarına güvenebiliriz.

Ama halifenin İngiliz hükümetine karşı cihad çağrısını yanlarında taşıyan üç Türk Bombay'a (Hindistan) gelirse tüm müslümanlar bu çağrıya kulak verecektir. Korkusunun büyümesi yeniden olacak mı? Bu yüzden Batı onaylı bir halifelik mi yoksa batı karşıtlığı üzerinden bir halifelik mi? Bir de hilafet siyasi bir güç mü olacak dini bir güç mü olacak? Belki dini bir otorite olmasında beis görülmeyebilir.

Ama şu bir gerçek ki siyasi otoritesi olmayan halifelik sembolik olmaktan öte bir şey değildir.Seküler bir hilafet belki Avrupa'nın da İslam dünyasında işine gelebilir yani laik bir halifelik anlayışı kimsenin dinine ve dünyasına karışmaz .1924' te lağvedilen halifelik kudret ve işlevsellikten yoksun bir kavrama dönüşmüştür. Hilafet tartışmalarına büyük ihtimal içeriden sesler çıkacak, müslüman büyük ihtimal içeriden sesler çıkacak, müslüman yazarlar halifeliğin Kuran'da bulunmadığını, İslami bir kavram olmadığını dile getirerek bir iç tartışmanın fitili ateşlenmiş olur.