“Değer” kelimesinin ne kadar önemli olduğunu zaman zaman unutan yada hissetmeyen insan var mıdır? Değerler, kaybolmaması gereken, kaybolduğunu bildiğin zaman yerine getirilmesi zor unsurlardır. Ayılmak lazım...

İnsanı, kendi benliğine taşıyan, kendi benliğiyle bütünleşmesini sağlayan, güzelliğe güzellik katan en temel kavramlardan birisidir. Hayatı basitleştirmeden yaşamak, olman gereken konumda olduğunun en net belirtisidir. Peki insan kendine nasıl değer vermelidir? Bunu sorarken bile sizlerden gelen bir sürü yanıtı duyar gibiyim. Hayatın akışına gözlerini kapatıp, yuvarlak bir koşuş benimsersen, var olduğun değerlerde bir noktadan sonra, yuvarlanmanın etkisiyle tepetaklak yok olacaktır.

“Verdiğim değerin karşılığını alamıyorum.” “Oysa ben onun için neler yaptım.” Gibi söylemler çok fazla duyuyorum. Değer verirken neye göre, kime göre, hangi yaşantıya göre değer verdiğinize dikkat edin. Her insanın kırmızı çizgileri olmalıdır. Sabır bir yere kadar, özveriyle birlikte yol alır. Ama bir süre sonra umut biter ve vazgeçişler başlar.

Hani bir söz vardır ya “ bir insandan vazgeçme sebebin, onun hatalarından dolayı değil, artık umudun kalmadığı içindir.”

Sevdiğiniz ve değer verdiğiniz insana tahammül göstermek, o insanın hatalarını anlayıp tekrarlamaması içindir. Bu davranış, bir, iki, üç derken bir süre sonra sizde tükenmişlik sendromu dediğimiz, melankoli durumumun içine sokar. Gittikçe mutsuz ve ümitsiz bir hâl alıp, kendini olan biteni anlamaya çalışırken bulursun ve değerlerini sorgulamaya başlarsın. Kırmızı çizgilerinin dışına çıktığını fark ettiğin anda, huzursuz olursun. Çünkü kendine değer veriyorsan, değer görmemeye devam ettiğin yerde kalmak sana acı vermeye başlar.

Hata yapmayan insan var mıdır? Elbette yok. Ama hatalar, sürekli aynı denizde yüzemezler. Eğer aynı yerde, sürekli yüzmelerine izin veriyorsan, bu çok acıdır ki, değersizlik ve özgüvensizlik aşamalarında gitmeye başlamışsın demektir.

Değerler yitirilince, değer olmaktan çıkar, olağan bir alışkanlığa dönüşür. Ağzımızdan çıkan her söz, yaptığımız her davranış bizi biz yapan değerlerdir. Unutmamak lazım, insan içten, samimi, kendine saygılı olduğu takdirde karşısındaki insana sevgi dolu yaklaşabilir. Sevgiyle kalın.