İletişim eksikliği veya yokluğu anlaşılmamanın başında gelen problemlerden birisidir.Karşımızdaki insanla etkili bir şekilde iletişim kuramadığımız zaman, çözümlenmemiş bir sürü sorunu da bir yumak halinde sırtımızda gezdirmiş oluruz. Peki iletişim kurarken eksik parçalar nerede kalıyor.

İletişim kurarken, iyi bir dinleyici olmayı unutmamak lâzım. İyi bir dinleyici olurken empati yetisini manipüle etmemek lâzım. Karşınızdaki insanla etkili iletişim kurarak çözümlenmemiş birçok problemi nakavt etmiş olursunuz.

-Karşınızdaki insanı gerçekten dinlemek istiyor musun? Var olan bir sorunu gerçekten, çözmek istiyor musun? Bu soruyu önce kendine sormanız lâzım. 

-İletişime geçtiğiniz andan itibaren, karşınızdaki insanın anlattıklarına kulak veriyor musun? Duyduğun andan itibaren, onu gerçekten dinliyor musun?
-Dinlerken empati kurabiliyor musun?

-Karşındaki insanın mimiklerine de dikkat ediyor musun?
-Peki dinlerken sakinliğini koruyabiliyor musun?
-Egonla savaşmayı bırakabiliyor musun?

Eveett işte bu noktaların hepsinin toplamında yine geldik, şahsına münhasır, gözünü sevdiğim “EMPATİ" kurmanın önemine... Hayatımızda olmazsa olmazımız. Atar damar dedim, ben ona. İletişim kurarken kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyarak, onun bir nebze duygu ve düşüncelerine tercüman olmuş olacaksınız.

Ön yargınız yavaşça geri çekilmeye başlayacak, anlattığı hikâyeye kendini koyarak aynı davranış ve hissi düşünceleri kendinde görmesen dahi verilen tepkinin geliş sebebini anlayabileceksin.

Her olaya, elbette ki her birey aynı tepkiyi vermeyebilir. Amaaa tercüman olmak, empati kurmak, anlamanın kardeşidir. Anlayabilmenin yol haritasıdır.

Her zaman iletişim, iletişim. Sağlıklı bir iletişim var ise, sevdiğiniz insanla dostluğunuz baki olur. Sağlıklı iletişim var ise, arkadaşınızla aylarınız yıllanır. Sağlıklı iletişim var ise, ailenizle geçirdiğiniz her zaman zarfı daha da güzelleşir. Sağlıklı iletişim var ise, çocuklarınızla geçireceğiniz süreç daha da zenginleşir.

İletişimi sağlıklı ve doğru şekilde kullanabildiğiniz sürece sevgiyle, saygıyla yeşillenir hayat. Huzurla kalın.