Konuya nereden başlasam bilemedim... Derin mevzudur ki sorma. Dönüyorum, dolaşıyorum, geliyorum ve duygusal bağımlılık konusunda tartıları dengelemeye çalışıyorum. Her şey dozunda güzeldir. Ya dozu taşırmak... İşte bu noktada duygusal bağımlılık nedir? Buyurun bakalım.

Duygusal bağımlılık; başkası olmadan yaşayamamak, korkularıyla yüzleşememek, güven problemini aşamamak, bırakın karşısındaki insanı, kendi kendini boğma durumudur. Çoğunuzun başına gelmiştir, diye düşünüyorum. Güzel ve heyecan dolu bir ilişkiye başlarsınız ya da başladığınızı düşünürsünüz. Çok değil, kısa bir süre sonra neyin içine düştüğünüzü anlamazsınız. Anlam veremediğiniz bir durumla karşı karşıya kalırsınız. Başlarda afallamayla birlikte, alttan almaya, tolerans göstermeye başlarsınız. Bu hikâyede suçlu olarak kendinizi görürsünüz. Amaaa gitgide bozulan ruh haliniz çevrenizdeki insanların dikkatini çeker ve oradan bir babayiğit çıkar; “ kendine gel” diyerek size bir çimdik atar. O an dan itibaren düşünmeye başlarsınız.

Mutlu olmak üzere başladığın ilişki, aaaa çok bedbaht bir ilişki olmuş. Tabii sen bunun aslını görene kadar, sinir sistemlerin altüst olmuştur. Karşındaki insanın başlarda sana olan aşırı ilgisi hoşuna giderken seni kontrol altına almaya çalışması, o zaman her şeyin harika olacağını düşünmesi, sensizliğin yaşanılmaz olduğu kanısına varması, sürekli düşünmekten geceleri uykusuz kalması, bu sebepten ötürüdür ki offf bu ne kıskançlık dedirtecek nefes kesilmeleri, bir halden diğer hale füze hızıyla geçmesi, kaybetme korkusuyla ağlamaya başlaması... Ya hele bir dur...

Sakin ol! Problemin seninle bir ilgisi yok. Problemin kaynağı işte az önce bahsettiğim duygusal bağımlılık yaşayan kişidir. Kendinden şüphe duyma lütfen. Sen sakin olup, kendini dinlenmeye alır mısın! Gelelim “duygusal bağımlılıkta” olan kişinin düzelme şansı var mı? Eveett!

Öncelikle özgüvenini kaybetme. Kendini bırakıp başkaları için yaşama. Kendi adına başkalarının karar vermesine ihtiyaç duyma. Kendinden şüphe duyma lütfen. Senin kimseye ihtiyacın yok. Senin kendine ihtiyacın var. Benliğine, fikirlerine, duruşuna, hayatında kendine yer vermeye ihtiyacın var. Güçlü yanlarını keşfetmeye, mutlu olmaya ihtiyacın var.

Hayatını bir başkasının eline teslim edemezsin. Çünkü senin fikirlerin, duyguların, adımların başka birisinin kontrolü altında olamaz, olmamalı. Kendini sevmeye ve aslında ne kadar değerli olduğunu fark ettiğin zaman her şeyin başlangıç sebebinin “sen" olduğunu göreceksin. Her kim kişiliğine olan bütünü bozmaya çalışıyor ise, sen kendine saygı duy ve o bütünün bozulmasına asla izin verme. Huzurla bütünleş.