“Söylediği sözler bir kılıç darbesi gibi olan kişiler olsa da, yaralara merhem olan akıllı insanların tatlı dilidir.”

– Atasözü

Cümleler doğru kurulduğunda ne çok şey anlatır. Eveett önem arz eden bir mevzu vardır ki, o da eşimiz ya da sevgilimizle olan istisnasız bizi çıldırtan tartışmalar. Sevdiğiniz insanla tartışmak kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Tartışmanın akabinde, sevdiğiniz insanı affetmenin de bir yolunu bulmalısınız. Hayatımızda her şeyi nasıl anlatmayı ve icra etmeyi öğreniyorsak tartışmayı da öğrenmemiz lazım. Üstüne bir de ilişkimiz veya evliliğimiz söz konusu olunca bu konuyu münazara etmeyi bilmek gerekir.

Tartışma yaşandığı zaman haliyle insani refleks olarak, gözümüz, kulağımız pozitif düşünce yapısından çıkıp, negatif düşünce yapısına bürünerek ilişkinin yolunda gitmediğini düşünür. Rehavete kapılarak karamsarlık yaşamaya başlar.

Ama bu kanının yanlış olduğunu söylemek isterim, çünkü tartışmalar bir ilişki içerisindeki düşünce farklılıklarını gösterir. Tartışmalar, yaşadığınız bir olaya çözüm bulmanızı sağlar. Oysa tartışmanın olmadığı bir ilişki daha da kötüye gidebilir.

Eğer bir çift hiç bir konu da tartışmıyorsa orada bir sorun var demektir. Muhtemelen iki tarafta düşüncelerini birbirlerine söylemeye çekiniyordur. Düşüncesini söylediği zaman sinir bozucu bir hal alacağı kanısı kişiyi rahatsız eder. Hepimiz insanız ve yaşadığımız tartışmalar ilişkimizi daha da güçlü hale getirebilir.

Peki bu durum nasıl olur? Her zaman diyorum, daima yineleyeceğim “doğru iletişim, anlayabilmek, anlatabilmek.” Tartışmak, iletişim kurmak, öğrenmek, ilişkinizi keşfetmektir. İlişkinizi de, kendinizi de tanımak tanımlamaktır.

_Önce düşünün, sonra konuşun.

_Durum analizi yapıp, düşüncenizi “nasıl söyleyebilirim” diye akıl yürütün.
_Gerçekten karşınızdaki insanı dinleyin.

Sevdiğiniz insana saldırmak, kimin haklı olduğunu bulmaya çalışmak, olanları görmezden gelmek, çözümden ziyade olayları derinlemesine irdelemek, her defasında huzursuzluk ve çözümsüzlük getirir. Anlayabilmek, çözüm odaklı ilerleyebilmek, empati kurabilmek, iletişimi doğru yerde, doğru zamanda harekete geçirebilmek gerekmektedir. Yaşadığınız olaylara, çiçekli pencereden bakmayı deneyin. Sevgiyle kalın.