İhracat bir malın veya hizmetin ülke sınırı dışına satılması ile gelir oluşturulması olarak tarif edebilir bu önemli hizmet ülkeye gelir getirmesi, istihdam oluşturması açısından önemlidir bu konuda araştırmalarımı siz değerli okurlar ve sektörlerde çalışanlar ile paylaşmak istiyorum.

İlk sektör olarak ayakkabı sektörünü seçtim

Ayakkabı sektöründe işletmelerin yarısından çok az fazlası İstanbul’da faaliyet göstermekte diğer iki şehirde Gaziantep ve İzmir’dir.

Son yıllarda ihracatta artış gözlenen ayakkabı sektöründe %42,05’ini yüzü deriden mamul ayakkabıların İkinci önemli ürün grubunu %23 ile dış tabanı ve yüzü kauçuk veya plastik maddeden diğer ayakkabılardır.

Çin ve Vietnam gibi ülkeler dünya ayakkabı ihracatında en çok ihracat yaparken İtalya, Almanya Belçika ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinin de ihracatta ilk sıralarda yer alması dikkat çekerken Türkiye dünya ayakkabı ihracatında binde 6 ile 24. Sırada yer almaktadır. 

En çok ayakkabı ithalatı yapan ülkeler ve dünya ithalatında ki payları ise sırasıyla ABD (%19), Almanya (%9), Fransa(%6), İtalya(%5), İngiltere (%4,8), Japonya (%3,8)…sıralama bu şekilde devam ediyor.

Bu sektörde en çok ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Irak ve Almanya’tır. En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke ihracatımızın yaklaşık %52’sine tekabül etmektedir.

İhracat verilerimize baktığımda bazı ülkelerin bizler için fırsat ülkeleri olabileceği göze çarpmaktadır.

Dünya ayakkabı ithalatında üst sırada olmasına rağmen Türkiye’nin ihracat sıralamasında daha alt sırada olan 20 ülkeyi aşağıdaki tabloda değerlendirdim. En sol sütun türkiye ihracat sırası, sağdan ikinci sütun dünya ithalat sırasını göstermektedir.

Dünya’nın en çok ayakkabı ithalatı yapan ABD bizde 23 sırada Fransa 18, Belçika 53, Japonya 89 sırada Almanya, İtalya ve İngiltere ilk 10 ülke sıralamamıza girmiş olsa da istenen seviyelere hala çok uzaklar.

 Ayakkabıya dünyada yön veren İtalya fason üretim ile yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık ithalat yapıp kendisi ihracatı yapmaktadır.  Ayakkabı sektörünün temsilcileri kendi sektörleri olması sebebiyle bu detayı benden daha iyi biliyorlardır.

Ayakkabı sektörüne yönelik devletin verdiği teşvikleri burada girmeyeceğim çünkü öncelikle bir projemiz olması gerektiğine inanıyorum.

İhracat ve kısmen de ithalat rakamları ile sektörü değerlendirmeye çalıştığım bu kısa yazıda önerimi de sunup yazımı bitirmek istiyorum.

Mühendislik ve Ticaret Ofisi

Türkiye’nin ayakkabı sektöründe değindiğimiz ülkelerde büyükelçilikleri ve ticaret müşavirliklerimiz var ve ticaret müşavirlikleri ile koordineli olarak sektörel mühendislik ve ticaret ofisleri kurulması için fizibilite çalışmaları yapmaya davet ediyorum.  

Uluslararası ticarette, mühendislik gibi sürekli ilgi ve gelişim isteyen ve ticaretin yapılacağı ülke sınırları içinde bir faaliyet olarak görülmeli ve ona göre kısa ve orta vadede planlar yapılmalıdır. Bu tür bir çalışmanın Türkiye ayakkabı sektörüne ciddi faydalar sağlayabileceğine kanaat getiriyorum.

Sizlere sadece önermemi sunmak istedim takdir elbette sizlerin.

Son söz; Fikirler tavşan gibidir. Bir çift alırsınız ve onları nasıl idare edeceğinizi öğrenirsiniz ve çok geçmeden bir düzine olurlar. -John Steinbeck