Devletimizin çeşitli politikaları vardır, eğitim politikası, vergi politikaları, orman ve çevre politikaları, ...vb gibi dış işlerine yönelikte politikaları Kıbrıs politikası, AB ile ilişkiler politikaları...vb burada hepsini yazmam mümkün değil.

Devletin sanayi politikası ve tamamlayıcısı dış ticaret politikası da olması lazım.

Devletler gibi işletmelerinde kalite politikaları, satış politikaları, nakit ve kredi politikaları... olduğunu çeşitli vesilelerle görme imkanım oldu, olmayan işletmelerinde politikalarının olması lazım.

Peki ama politikalara neden ihtiyaç olur öncelikle politika kavramı soyut olması sebebiyle, kalite politikası ile somutlaştırıp açıklamaya çalışacağım.

Kalite politikasını, bir şirketin yönetimi tarafından resmi olarak ifade edilen kalite ile ilgili şirketin amacı, sürekli iyileştirmesi, kalite hedefleri… ile tutarlı yönetilmesi için bir çerçeve olarak kabul edebiliriz.

Vurgulamaya çalıştığım kalite politikasında kalite hedeflerinin ve yönetilmesini açıklamaya çalışmamda ISO 9001 standardından istifade ettiğimi ek bilgi olarak siz değerli okurlarıma sunmak isterim.

Siz değerli okurlarıma ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini anlatmaya çalışmıyorum amacım Türkiye'nin Sanayi ve Sanayileşme Politikalarına olan ihtiyacını benzetme yaparak anlatmak.

Siz İşletmelerin, şirketlerin kalite politikası gibi devletler de sanayileşme politikası olarak okuyun lütfen.

Türkiye'nin yıllardır süre gelen ana hastalığı olan cari açığın yani dış ticaretteki zararının bundan sonra devam etmemesi gereken bir hastalıktır aksi halde sonuçları devleti çökertebilecek kadar güçlü ve vahimdir burada daha fazla detaya girmeme gerek yok sanırım.

Dış ticaret zararının sonu önce yoksullaşma olarak üzerimize çökmeye başlar

Bu çökme ile eğitim, adalet... herşey aksar ve kötüye gidiş tekrardan dış ticaret zararına hayat pahalılığın ve yoksulluğun arttığı kördüğüme ve döngüye döner maalesef.

Bu maddi sorunu çözmek için idarecilerimiz ellerinden geleni yaptığına inancım tam velev ki çözüm şimdilik görünmesede.

Türkiye'nin sanayileşme sürecine odaklanması bunun için bir kuruma ve onun yönetiminde politikalara, hedeflere, plan ve stratejilere… ihtiyacı olduğu aşikar.

Kalkınma planlarında ilgili politikalar oluşturulsa da bunlara sanayi politikaları demek fazla iyimserlik.

Benim bilmediğim Türkiye'nin sanayileşme ve sanayi politikaları varsa siz değerli okurlarım benimle paylaşırsa sevinirim belki katkımda olabilir.

Sanayi Politika Önerim

Bu ideal için sistematik ve uzun soluklu çalışmalar yani politika ve hedefler oluşturmak gerekiyor.

Bugün alışagelmiş dış ticaret ve üretim de rekabet kısa vade de Çin Halk Cumhuriyeti'nin galibiyeti ile sonuçlandığını, orta ve uzun vade de ise endüstri 4.0, yapay zeka devrim iddiaları ve tarife savaşları ile başka sahalara taşınacağı bu durumun onlarca ülke ve Türkiye'yi olumsuz etkileyeceği görülmektedir.

Ihracatta yaşanan bu dalgalı ve zor zamanlara yerel soruna evrensel çözüm ile yaklaşacak sanayi politikaları oluşturmak elimizde

Sanayi politikası olarak windustr….hay aksi mürekkep bitti, kalın sağlıcakla

Son söz; Plansız bir hedef, sadece bir dilekten ibarettir. Antoinee Saint-Exupery