Bu konuyu ele alırken kendi çevremdeki arkadaşlarımdan ve diğer Üniversitede okuyan gençlerle fikir alışverişinde bulunarak bazı düşünceleri elde ettim.

Şu anki ülkemizin gençlerinin %80’ninden fazlası üniversite okuyor ya da üniversitede mezun olmuş gençlerdir .

Peki bu okuyan ya da mezun olmuş olan gençler ileriye yönelik hangi düşüncededirler?

Yada gelecekteki yaşamlarına nasıl bakıyorlar ?                      

İş konusunda , atanmalarda ya da çalıştıkları işten aldıkları ücretin onları ne kadar tatmin edebiliyor ve ihtiyaçlarını ne kadar karşılayabiliyor? Vs. sorularla sürekli karşılamaktayız.

Öyle sanıyorum ki Gençlerin en fazla yakındıkları şey ; kendi bölümlerinde bir iş sahibi olamamaları, işsiz kalmaları , onları toplum karşısında kendilerini ezik olarak görünmeleri , bir mesleğe sahip olamamaları kısacası hiçbir şeye yaramayan etkisiz eleman konumununa getirmektedir.

Bu yüzden okuyan gençlerimizin çoğu çareyi yurtdışında aramaktadırlar .                      

Çünkü üniversite bittikten sonra kimimiz bir yıl kimimiz ise üç dört yıl KPSS , mülakat gibi sınavlara zaman harcamaktayız .

Ve bunların sonucunda kimileri muradına eriyor kimileri ise kurdukları hayallere veda etmek zorunda kalıyor .

Bu sistemin bizim gibi gençlere dayattığı psikolojik baskıyı bizi çoğu zaman olumsuz ve hiç tarif edilmeyecek yönlere itmektedir .

İntihar , hırsızlık, soygunculuk ve daha bir sürü olumsuz davranışlara sebebiyet vermektedir .

Sonra halk arasında şöyle bir diyalog geçiyor: okumuş adam olamamış, her şey okumayla bitmiyor bak neler yapıyorlar gibi sözler almış başını gidiyor.

Şu bir gerçek ki kimseye okul hayatında böyle davranışlar öğretilmiyor ve bunlara itecek davranışlar sergilenmiyor. Fakat, bundan sonraki süreçte bunlar başlıyor zaten , işsizlik, emeğinin karşılığını alamama, herkesin bir beklenti içinde olupta beklentilerin karşılanamaması işte bu sorunlar eğitim hayatında sonraki zorlu süreçte önümüze çıkmaktadır. Bu noktaya gelmememizin sebebi öncelikle bu konuma getiren eğitim sistemidir.            

Aynı zamanda belli bir yasa gelip de hiçbir şeye yaramayan kişi konumuna geçmek istemeyen bizler, önümüze gelen her türlü olumlu ya da olumsuz şeylere bir an önce girmek istiyoruz .

Bu olumsuzlukların olmaması için bizi yöneten ve aynı zamanda bu koşularda geçen değerli yöneticilerimiz bir an önce gereken her neyse el atmaları ve geleceğimize yönelik yön vermeleri gerekir diye düşünüyorum .                        

Bu güzel ve pırıl pırıl geleceğin gençleri her sabah iş bulma umuduyla iş bulurum, bir mesleğe atanırım hayaliyle her sabah bir umutla uyanıyorlar fakat bu umutların kırılması ne acı verici.

Farklı bir psikolojiye bürünmeden ve bu güzel ülkemize nasıl bir katkı sağlayabileceğimizi düşünen biz gençler olarak bu durumu göz önüne alarak bir şeylerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum ...

Selam ve Dua ile..