Ramazan ayı olan on bir ayın sultanında, otuz gün boyunca oruç tutulur ve ibadet edilir. Bu ayı gerektiği gibi değerlendirerek ibadetlerini aksatmayan kişiler çok büyük sevaplar kazanmaktadır ve niyaz ediyorum ki bu ayı en güzel şekilde geçirdiğinizi düşünüyorum.

Bu güzel ayın sonunda ise, dini bayramımız olan Ramazan Bayramı kutlanır. Ramazan Bayramı üç gün kutlanır ve bu üç günde büyükler ziyaret edilir, küskünler barıştırılır, küçükler sevindirilir ve yoksullara yardım edilir. Bayram demek sevinç, heyecan, coşku ve insani ilişkilerin gelişmesi demektir.

Size şuan ki içimdeki sevincimi ve heyecanımı anlatamam.

Bereket ayı ve aynı zamanda günahlardan arındıran ramazan ayının sonundaki mükafatımız olan ramazan bayramına saatler kala bizleri bir heyecan sarmış durumda. Hem dini hem milli bayramımız olan ramazan bayramını kucaklayarak karşılamaya hazırlanıyoruz.

Bayram sabahı, insanlar erkenden kalkar Allah’ın evine koşarlar. Temiz giyinerek özenle hazırlanırlar ve en önemlisi yüzlerindeki o tebessüm eksik olmaz bayramın getirdiği huzur ve mutluluğun tarifi yok diyebilirim.

Evlerde hazırlıklar yapılır, çeşitli yemekler yapılır. Misafirlere ikramlık olarak tatlı ve tuzlular hazırlanır.

Bayram günleri özel ve bir o kadar da önem taşımaktadır. Bayram vesilesiyle birbirini daha önce görmeyen yada birbirine kırgın olan insanlar bu günlerde barıştırılır.

Çünkü, toplumumuzda geçmişten günümüze gelen bir gelenektir. Bayramda küsler barışır, kimse bayrama küs girmez ve kalpler kırılmaz aksine gönüller kazanılır kin güdülmez.

Yani, bayramlarda küskünlükler biter, hoşgörü, dayanışma, yardımlaşma, sevgi ön plana çıkmaktadır. Büyükler ve yaşlılar hatırlanır, çocuklar el öper ve para toplama yarışına girerler. En güzel anlardır aslında keşke tüm yarışlar böyle muazzam olsa…

Dostluklar, arkadaşlıklar bu günlerde daha da pekiştirilir. Biz toplum olarak bu güzel günlerin bir daha gelemeyeceğinin bilincinde olmalı ve gerektiği değeri ve önemi vermeliyiz.

Bayramlarda tatlı ve şeker ikramı adettendir. Zaten halk arasında da ramazan bayramı Şeker Bayramı olarak dile getirilir .

Ama şuna da değinmek istiyorum ki! Misal , son zamanlarda ki bayramlar eski anlam ve öneminden değer kaybetmiştir.

Hani hep büyüklerimiz der ki! “Nerde o eski bayram günleri” diye sitem ederler ve çok haklıdırlar.

Biz toplum olarak , nesil olarak eskiyi maalesef ki yaşatamıyoruz. Çağa ayak uyduracam diye geçmişimizden değerlerimizden yoksun kalıyoruz.

Şöyle bir etrafımıza baktığımızda o eski sıcaklığı tebessümü göremiyoruz ki. En basiti bayram da gelen toplu mesajlar nerde kaldı özel gün nerde kaldı sıcaklık nerde kaldı değer…

Bayramların aynı zamanda milli kültürün devamlılığı için önemli günlerdir.

Son olarak şunu dile getirmek istiyorum: Bir milletin devamlılığı, o milletin kültürünün devamlılığına bağlıdır. Bize düşen büyük görev ise bu kültürümüzü yaşatalım öldürmeyelim.

Mübarek Ramazan Bayramının sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi diler. Ramazan Bayramı’nın milletimizin diriliğine, mazlumların kurtuluşuna, insanlığın huzur, barış ve hidayetine vesile olmasını diliyorum. Bayramınızın en güzel ve mutlu geçmesi dileğiyle...

Selam ve Dua ile...